Остават броени дни до поредните предсрочни парламентарни избори. На 26 март 2017г. ще гласуваме задължително без да забравяме, че в бюлетините има квадратче с надпис „Не подкрепям никого“. Вече ви информирахме, че нашата асоциация се дистанцира от политическата надпревара, т.е. не ангажираме мненията на нашите членове, приятели и симпатизанти за определени партии или лица. Всеки сам има право на решение. Гласувайте честно и мислете за доброто бъдеще на страната ни.

На страницата на асоциацията acis-bg.org, която е свързана технически с медийния ни проект http://securitydecisions21.org/ - „Решения за сигурност 21“ в Интернет, никога не са помествани материали с цел агитация. Това важи и за хилядите публикации, трупани и съхранявани  вече 5 години в проекта http://securitydecisions21.org/ на асоциацията ни. В него са засегнати  както военни, така и граждански сектори, които може да наречем важни за националната ни сигурност. Имате възможност да се включите с лични материали по вълнуващи ви теми през администратора Георги Пешев – веднаж ползвайте електронната поща, втори път приятелството си с него във Фейсбук, за да предоставите текстовете.

В момента 4 души, чрез личните си профили, всекидневно разпространяват в Интернет материалите, публикувани в медийния ни проект. Те имат право на избор на материали и на групи, до които да ги изпращат. Благодарение на това тиражирането всяка седмица стига почти до 10 000 публикации. Това може да го направите и всички вие, ако решите. Използвайте и личните си профили – свободата на словото е велико нещо и каквото напишете в профилите си е лично, т.е. не ангажира АКИС. Проявете доблест, защото я притежавате и тя е необходима в социалните ни мрежи/медии/. Не пропускайте факта, че системното ползване на собствения профил е доказателство за обществена активност. Както преди, така и сега, е необходимо да бъдем възпитани в диалозите или монолозите си. Нашата АКИС трябва да направи опит с лични примери да „излекуваме“ злобата, която все още се среща в човешките ни взаимоотношения. Толерантността е велико оръжие и милиони левове за победата й не са необходими. Просто споделяйте материали от http://securitydecisions21.org/ и ще помагате на АКИС.

Преди около половин година подготвихме и стартирахме една наша група в Интернет, която администрираме зареждаме с материали. Тя е отворена и в нея всеки е свободен да помества каквото пожелае. АКИС няма ангажименти към авторите, както и те нямат задължения към АКИС. Кръстихме групата „Приятели, които харесват http://securitydecisions21.org/“.  Директно може да пишете в нея или да ползвате материали от нея. Над 8000 души са в тази група, която много рационално популяризира в обществения сектор АКИС. Трябва да знаете, че и тук имате пълна свобода за мнението си, т.е. не сте ангажирани с АКИС, както и АКИС не е ангажиран с написаното от Вас.

Империята на Фейсбук е велика империя. Редно е да знаем основните й правила и в паралел да следим обновленията, предлагани всекидневно от администраторите.

Желаем ви сполука в социалните мрежи/медии/!

20 март 2017г.  

Предстоят предсрочни парламентарни избори. Навалица от политици се устреми към властта. На 26 март 2017г. ще стане ясно в ръцете на кои от обещаващите ни светло бъдеще ще се озове България. Както преди, така и сега Асоциацията на комуникационни и информационни специалисти /АКИС/, се дистанцира от политическите сили. Като утвърдила се неправителствена организация ние залагаме на професионализма си в направлението на националната сигурност, а не на политическия коктейл.

Всеки има право да гласува или да не гласува. Справете се със собствената си съвест и вземете решение сами. За АКИС на този етап актуалния въпрос идва от САЩ. Призивите на новоизбрания президент към членовете на НАТО са категорични. Да се увеличат сериозно парите за въоръжаване. Българските доходи са скромни и трудно ще успеем да защитим авторитета си на равноправни членове в НАТО с парите за отбрана. Важното е да докажем лоялността си към пакта и в паралел да похарчим разумно сумите. Всякакви емоции по тази тема са излишни. Ясно е, че се задава сериозно военно противопоставяне. Грешка е да се спотайваме, да не реализираме замислите си. Съседите ни показват разума си – пример тук е Румъния, нали!

На предсрочните парламентарни избори ще определим управленския елит на България без участието на АКИС. За превъоръжаване и киберсигурност – АКИС ще казва думата си с гласа на професионализма. Трибуна ще бъде и медийния ни проект в Интернет. Вече стигнахме рекорден брой потребители – над 20000 във фейсбук. През м. февруари 2017г. седмичните отчети сочат, че тиражираме във виртуалното пространство над 10000 публикации.

Споменатите числа са рекордни. Предстои да ги подобряваме и да повишаваме интереса на нацията ни към проблемите и позициите на АКИС в направлението на националната сигурност.

19 февруари 2017г.  

----------------------------------------

Мъдреем неусетно! За отиващите си почти 8 години смятаме, че не стареем. Защото нашата Асоциация на комуникационни и информационни специалисти /АКИС/ излезе на пазара на неправителствените организации само с една амбиция – да бъдем доживотно професионалисти, доказващи качествата си в името на националната сигурност.

Каква е равносметката, каква е сметката, с която ще посрещнем Коледа и Новата 2017г.

Постигнахме качество в дейностите си, ако имаме предвид позициите ни пред държавната администрация, но не успяхме да направим бомбени резултати. По-важното е, че намерихме общ език със Съюза на офицерите от резерва /СОРА/ и направихме мероприятия, в които защитихме вижданията си за комуникационните и информационните системи в МО, МВР, ДАНС, административните структури на държавата ни. Предадохме документално позицията си за възникващи проблеми до кабинетите на президента, министър-председателя, съответните министри. Не коментираме решенията им, но ненавременните отговори на писанията ни, подсказват, че сме намерили правилната посока в критиките си.

В края на 2016г. наброявахме само 348 членове. Трудно е да уточним броя на симпатизантите ни, но имаме право да съдим за тях по нашите приятели, присъединили се към медийния ни проект http://securitydecisions21.org/. Реално пет години сме с него във фейсбук магията. Броя на регистрираните приятелства надхвърля 12 000. При споделянето на материалите от тези наши хиляди приятели, четящи  http://securitydecisions21.org/, може да прогнозираме, че ни чуват още десетки хиляди. Логична прогноза, нали!

Не мислете, че всеки е длъжен да ни се възхищава. Препирните около някои публикации са като тези в парламента. Чудесно е това. Защото споровете са доказателство за интерес. Тишината е символ на безразличието, нали! Мина времето на мислещите по един начин и 100% гласуване за предложенията на БКП.

Мъдреем неусетно! Стареем – пак неусетно! И виждаме, че ни липсват младите хора. Понякога се самоуспокояваме, че сме учредили организация от резервисти, запасняци... Един вид – пенсионерска работа. Не бива да е така. Няма да е така. Управителните ни съвети търсят нови лица за попрището ни в обществения сектор.

Има находки, необходими са ни още находки. Такава е логиката в обществения сектор и през следващите години много българи ще разберат цената на неправителствените организации. Премиерът Б.Борисов се кани след изборите за президент през месец ноември 2016г. чрез ДАНС да ревизира прехода от предишните 26 години. Има право, но реално подсказва, че неправителствените организации не са стойностни. Защото кризата с АЕЦ „Белене“ е минала пред очите ни, бавното превъоръжаване е коментирано безрезултатно, липсата на работеща икономика е всеизвестна, политическите игри и задкулисията всекидневно ни подлудяват, мизерията ни превзема повсеместно... Стигнахме дори до срамната оценка, дадена ни от мигрантите, които не желаят България. Всички ни водят за нежелана зона. Спасява ни географското положение, т.е. външна граница на ЕС и за това строим огради.

Осмата година няма да е лесна за АКИС. Защото за сигурност и отбрана са заделени в новия бюджет стотици милиони левове повече. Какво ще направим с тях, как ще ги превърнем в благо за нацията, ще допуснем ли поредни злоупотреби... Неправителственият сектор в България вече е на своята позиция. АКИС е на полагащото му се място. Налице е сериозен професионален потенциал, от който се нуждае сигурността ни. Трябва да го използваме. И да докажем на практика как от идеализма на униформеното войнство се стига до спечелени битки. Защото историята доказа, че войните сме губели заради политици. Дойде време да ги спечелим заедно с политиците, гледащи с уважение неправителствени организации като АКИС, СОРА, СОСЗР... 

31 октомври 2016

-------------------------------------

Времето лети неусетно. Направихме великолепно посрещане на Новата 2010г. в ресторанта на ведомствения хотел "Шипка"-София. Благодарение на "Електрон Прогрес" ЕАД за всички имаше рекламни бележници, химикалки, календари... Управляващият директор К.Пингелов уточни, че всичко това струва над 3000 лв. Явно той беше заложил еднакво силно на количеството и качеството. 

Колкото до кухнята в ресторанта - също беше добра. Отзивчиви бяха управителя, сервитьорите, охраната пред хотела, момчетата на паркинга... Бяхме като у дома. Това наистина ни радваше.

На тръгване, около 21 часа, имаше приятен градус на настроението, а един от директорите на "Електрон Консорциум" призна, че вече вярва в бъдещето на сдружението АКИС. Думата е за Иван Николов, който водим за един от доайените на родната специална електроника.

Стана още нещо интересно. Шефът на "ЕЛТА-Р" Атанас Ченкин забрави в ресторанта връченото удостоверение за принадлежност към АКИС. Беше отпрашил с тойотата, но се върна веднага щом му напомнихме за пропуска. Тогава като организатори усетихме, че бизнесмените уважават този документ, който закачат в офисите си.

Стана още нещо. Рамкирането не е толкова скъпо, но антирефлексното стъкло, което слагат в ателието, ни изигра лош номер.При необходимост няма как да копираш удостоверението. Първи в "Лема трейдинг" се усетиха и взехме да даваме по още един екземпляр, но без рамка и стъкло. Така е, учим се на нещата от движение. Целият ни управителен съвет е от новобранци в добрия смисъл на думата. Само Иля Христов има известен стаж като гл. секретар на Сдружението за технически надзор.

Имахме и неприятен период. Може да го наречем най-неприятния ден от 7 октомври 2009г. до днешната дата - 7 октомври 2010г. Не успяхме да намерим общ език със секция "София"-АФСЕА. Обърка се едно добре замислено мероприятие и... Казахме си, че всичко е българска работа, но най-емоционално неразборията преживя ген. Бойко Симитчиев. Тогава никой от нас не се досещаше, че след няколко месеца ще намерим общ език със Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" /СОРА/, че на годишното отчетно събрание ще подпишем споразумение за сътрудничество и през септември 2010г. заедно ще направим една великолепна кръгла маса в Централния военен клуб. Темата излезе повече от актуална: "Състояние и проблеми на сигурността на информацията в киберпространството на България".

Като приключи еднодневното събитие двамата председатели на Управителни съвети Стефан Димитров и Иван Кьосев усмихнато признаха, че съединението наистина е сила.

Силни сме и като членове на Конфедерацията на обществените организации за сигурност и отбрана /КООСО/. Най-младата организация сме, но ни приеха добронамерено. Почуствахме се близки още на първото събрание, когато стана ясно, че ген.Аньо Ангелов и полк.Иван Иванов напускат ръководните си постове в КООСО, защото получават такива в Министерството на отбраната.

Впрочем малцина знаят, че министърът на отбраната Ангелов е бил в КООСО. Причината е, че КООСО не се афишира никъде с този факт. Ген.Стоименов оглави конфедерацията и тръгнахме всеки в своя коловоз.

Почти всеки месец УС на АКИС се събираше на заседания. Желанието за работа не се изпари. Идеите идваха бързо, но ставаха реалност доста по-бавно. Причините са различни, но една от тях е, че ръководителите на някои ведомства не пожелаха да се срещнат с нас. Тяхна си работа. Така решихме ние. И се заехме с нашата работа, т.е. да помагаме на тези, които не ни приемат на среща.

Дали сме успели - няма да се самооценяваме. Разчитахме на истината, казвахме я на глас. Дори направихме първата си официална пресконференция в "София прес" с цел да защитим правата на държавните служители. Беше редно пред журналистите да застане целият ни управителен съвет, но само двамата Ивановци /Кьосев и Илевски/ не се притесниха от евентуални негативи в личен аспект.

Тогава, на пресконференцията, пред микрофоните седнаха директорът на "Ай Пи Ес" Александър Рангелов и бившия директор на ДЗСВ на МВР Чавдар Пенков. Не беше предвиден този сценарии, но щом местата са свободни - заемат ги най-достойните за ситуацията.

Пресконференцията отзвуча, но големият шум се вдигна когато написахме декларация, че не сме съгласни държавните структури през 2010г. още да не са платили за свършената работа на членуващите в АКИС фирми през 2009г. А те са фактурирали, внесли са ДДС-то, платили са данък печалба през първото тримесечие на 2010г, а не са взели нищо. Подобни виждания на държавниците АКИС не одобрява. И си го казахме официално, но имаше доста сериозна реакция, която доведе до осезателен страх в трима наши членове и те напуснаха АКИС, защото сметнаха, че заради това членство ще бъдат уволнени от армията. Според законите не е така, но в нашата страна всеки ги тълкува както му е угодно.

Разделихме се с тях /нека не споменаваме имената им/, но от декларацията си не се отказахме. Ние сме неполитическа, нестопанска организация и щом всички сме гласували в защита на бизнеса - няма да се откажем от идеята си да помагаме на правдата. Такава каквато я виждаме.

През септември 2010г. стана ясно, че има възможност наши членове да съдействат професионално на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Ще участваме в междуведомствена работна група с цел административно, финансово и технологично интегриране на държавните комуникационни мрежи - Електронна съобщителна мрежа и Национална мрежа на държавната администрация.

АКИС набира бавно скорост. Клонът в Благоевград започна да сработва. В Пловдив също разчитаме на инициативността на нашия човек Халачев, който има подкрепата на "Армитех" /Петър Суров/. Във Варна Феодор Пенев няма да се предаде, защото има такава армейска закалка, на която и днешните професионалисти от БА могат да завиждат. Нямаме успех във Велико Търново - липсват смелчаци за нашата дейност. Както и да е. От 4 замислени клона направихме 3. Само 25% е неуспеваемостта ни. Дребна работа. Ще продължаваме да търсим и една от надеждите ни е "ТЕРЕМ-Ивайло" ЕООД във Велико Търново. През юни 2010г. сондирахме мнения с управителя Иван Славчев, който обеща до края на годината да намерим разумното решение на проблема, но...

Достатъчно. Дългите изкази никой не чете. Освен това АКИС разчита на делата си, а не на описанията за тях. Все още няма как да пишем история, понеже сме на по малко от 1,5г. възраст.

7 октомври 2010г.     

-----------------------------------

Миналата година/2008/ за първи път потръгна сериозно приказката за едно сдружение, което ще бъде по-различно от двете секции у нас на Американската АФСЕА или обединенията на запасняци и резервисти. Мястото, където се водеха дискусиите беше столичния квартал "Дружба 2", още по-точно - 4 и 5 част. Това реално са покрайнините на квартала, където има уютно кръчме и обстановката е скромна, т.е. цените на бирата и твърдия алкохол са нормални.

Интересното е, че действащите офицери от войските за комуникационно и информационно осигуряване много бързо се пристрастиха към повика и те да са в сдружението, което по някакъв начин ще защитава и техните интереси. Вярно е, че войската е затворена институция, но това не значи, че не се нуждае от симпатизанти и добронамерени мислители. Налага се професионализмът да надделее над всичко. По този начин ще има резултати, а не сплетни и тъпчене на едно място.

Още тогава, в кръчмето се изясни, че добри са реализираните идеи. Иначе има купища хубави идеи, но те не стават за нищо щом няма кой да ги превърне в част от делника. Накрая, т.е. през първото тримесечие на 2009г. се започна работа по Устава на сдружението. Дефакто един човек, той не желае сега да споменаваме името му, изписа нещата, които поне десетина коментираха и коригираха. Стигна се до и до учредителното събрание в столичния хотел "Шипка", където домакините от агенцията за социални дейности на МО сервираха изненада. Наложи се запазената зала да отстъпим на гражданска организация. А ние, резервисти и кадрови военните, общо 24 души бяхме пренасочени в една доста по-различна обстановка, която не бива да коментираме. "Благословията" за този акт дойде от тогавашната изпълнителна директорка Мери Саханджиева, която и до ден днешен не намери начин лично да се извини за тази дреболия на фона на амбициите й да управлява над 800 души екип.

Както и да е. Точно срещу тези слабости във ведомството ще се борим. Не бива да се чувстваме квартиранти във ведомствения хотел "Шипка". Грешно е това мислене. Всеки прави пропуск, но ако има потърпевши от него - нека да са външните, а не служителите от армията, както стана в деня на учредяването на Асоциацията на комуникационни и информационни специалисти /АКИС/.

Всяко зло за добро. Благодарение на неоправията в новосъздадената мега агенция стигнахме до гореспоменатия спомен. И всички запаметиха какво не бива да правят в близко бъдеще. Зелена улица ще има първо за армейците, после за всички останали. Така създадохме първото неписано в устава ни правило. И ще го спазваме!

При избора на Управителен съвет проблеми нямаше. Председателското място зае Иван Русев Кьосев, който познава отлично ресорната структура, но си има строителни занимания и няма да се бърка в инициативността на по-младите. Първите месеци показаха, че лидерът Кьосев усеща ситуациите с лекота и е наясно кое копче кога да натисне.

Никак не е лесно да се набира членска маса. Хората извън армията са станали доста недоверчиви. Трябва да бъдат убеждавани. А тези, които са в строя - предпочитат да мълчат с мисълта, че може да си самонавредят. Не е така, защото АКИС е нестопанска, неполитическа, неправителствена организация. На тези стълбове се крепи и устава на асоциацията ни, която на 30 септември 2009г. стана член на Конфедерацията на обществените организации за сигурност и отбрана.

Засега толкова. След няколко месеца ще продължим списването на нашата история, която е и ваша, ако редовно следите нашата страница в Интернет.

Благодарим ви от сърце!

7 октомври 2009г.

www.eprogress.bg http://www.eprogress.bg